Är kategoriseringar nödvändiga inom BDSM-communityn? – RFMS073

Röster från Mörka Sidan

 

[zoomsounds_player source=”https://traffic.libsyn.com/islandofpain/kategorier_02_RFMS073.mp3″ config=”skinwavewithcomments” waveformbg=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubbg_RFMS_Ver_1.png” waveformprog=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubprog_RFMS_Ver_1.png” autoplay=”off” cue=”on” enable_likes=”off” enable_views=”off”]

 

I förra avsnittet av Röster från Mörka Sidan diskuterade Åsiktsmaskinen behovet av kategoriseringar inom BDSM-kulturen och i det här avsnittet så fortsätter man sin resa genom snårskogen av stereotyper, kategoriseringar och fördomar.

Att erkänna att man har fördomar eller drar nytta av stereotyper kan vara svårt, det är få som vill erkänna för sig själv eller andra att man dömer andra människor utifrån en orättvis kategorisering, fördom eller stereotyp.

Dessutom är det även svårt att diskutera kategoriseringar, stereotyper och fördomar då det är en diskussion som ofta skambeläggs, trots att det finns en vinst i att blotta sina sina fördomar och stereotyper – Det som vi inte pratar om är ju svårt att utmana eller ge andra perspektiv på.

Samtidigt som stereotyper och fördomar är något som ses som någonting negativt, så är de en central del av den lek som genomförs i BDSM-kulturen. Vi drar nytta av könsroller, förvrider eller förstärker dem. Vi leker med vår stereotypa uppfattning av makt och styrka samtidigt som vi utforskar dess innersta väsen.

Åsiktsmaskinen sliter tag i ämnen som funktionsvariationer inom BDSM-kulturen och man blottar strupen genom att frikostigt öppna upp kring vilka stereotypa bilder man har av klassiska roller inom BDSM-kulturen. Hur är en undergiven man, undergiven kvinna, dominant eller slav, vilka bilder dyker upp i huvudet och framför allt, vilka bilder dyker upp i ditt huvud när du hör dessa begrepp?

Det är några av frågeställningarna som Åsiktsmaskinen i Röster från Mörka Sidan skall ta sig igenom, samtidigt som den frikostigt delar med sig av sina egna fördomar och kategoriseringar.

Som vanligt så ifrågasätter vi oss själva, utmanar självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera

Vår sida på Facebook hittar du här.

https://www.facebook.com/rosterfranmorkasidan/