Feminism, Pride och BDSM – En ohelig allians – RFSM048

Röster från Mörka Sidan

 

[zoomsounds_player source=”https://traffic.libsyn.com/islandofpain/Feminism_BDSM_RFMS048.mp3″ config=”skinwavewithcomments” waveformbg=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubbg_RFMS_Ver_1.png” waveformprog=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubprog_RFMS_Ver_1.png” autoplay=”off” cue=”on” enable_likes=”off” enable_views=”off”]

 

Feminism, Pride och BDSM är en ohelig allians enligt vissa och ett ämne som diskuteras fram och tillbaka allt eftersom Pride-festivalen i Stockholm närmar sig.

Den feministiska analysen gör sig påmind överallt och polariserar frågor som egentligen inte borde stå i motpol till varandra. Feminister som inte har en aning om vad BDSM handlar om orerar högt på Facebook om hur BDSM är en grogrund för våldtäktssugna vita kränkta män som enbart vill reproducera det strukturella förtryck som patriarkatet ut gör.

Med hjälp av partiarkatets osynliga närvaro hävdar samma feminister att kvinnor blir BDSM-utövare enbart för att kunna överleva i en värld där strukturellt förtryck är ett faktum och offerkoftan är färdigstickad. Utan några som helst bevis förenar de två storheter som sällan går att förena – Sexualitet och ideologisk övertygelse för att i nästa andetag moralisera kring något som de inte förstår, vill eller kan förstå. Förr i tiden när människor fick höra glåpord på grund av sin sexualitet, så kallades det trångsynthet – Idag kallas det ”feministisk analys”.

Den feministiska analysen har i dagsläget blivit ett verktyg för att fritt sprida dumheter, trångsynthet och äckel i den fundamentalistiska feminismens tecken där rigida tolkningar och personliga känslor av kränkthet tycks vara den drivande kraften.

Att en ideologi tycker sig ha rätt att ifrågasätta vad samtyckande vuxna människor väljer att göra med sina kroppar under den förskönande omskrivningen ”feministisk analys” gör det väldigt tydligt att feminism och BDSM inte alltid hör ihop – Trångsynthet är ofta svårt att dölja, det spelar ingen roll hur mycket man än kallar sig feminist eller drar nytta av ordet analys.

I det här avsnittet av Röster från Mörka Sidan diskuterar Åsiktsmaskinen den kritik som radikalfeminister riktat mot BDSM-utövares deltagande i Pride.

Åsiktsmaskinen pratar även om följande frågeställningar:

  • Behöver man egentligen kombinera BDSM och feminism?
  • Varför är det viktigt att BDSM-utövare är med under Pride?
  • Delar vi det förtryck och den kamp som gay-kulturen gått igenom?
  • Är BDSM en förlängning av ett sexuellt och patriarkalt förtryck?
  • Går det att vara feminist och BDSM-utövare?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera


One response to “Feminism, Pride och BDSM – En ohelig allians – RFSM048”

  1. Bra ämne, viktigt att diskutera. För mig som feminist, BDSM:utövare och medverkande i Pride (West Pride eftersom jag bor i Göteborg) är det självklart att allt detta går att kombinera utan att rucka på varken sexualitet, ideologi eller politisk övertygelse. Jag ser inte och har aldrig sett någon del av detta stå i konflikt med någon annan del men jag ser naturligtvis människor som gör det. Att ha rätt till den egna kroppen, den egna sexualiteten, och rätten att bli accepterad för detta av det övriga samhället är viktiga beröringspunkter för dessa tre (i brist på bättre terminologi) “rörelser”. Det borde inte vara svårt för oss ALLA som står bakom detta att också förenas i en gemensam hyllning utan att skuldbelägga varann, det finns det nämligen nog med andra som gör, tyvärr. Tack för en spännande diskussion. /David