Darkside – Last, Lust eller Terapi? – Del 1 – RFMS026

Röster från Mörka Sidan - En Svensk Podcast om BDSM

Darkside är Sveriges, i särklass, största digitala palats för människor med en frisinnad sexualitet. Ord som inkluderande och öppensinnad är sådant som följer med de värderingar som Darkside vilar på.

Arwald skrev följande förslag till oss i vårt nätverk på Darkside:

“En annan ide (vet inte om ni genomfört detta) är att kritiskt diskutera Darkside som BDSMF forum. Vad har Darkside för styrkor för BDSMF Sfären, vad har Darkside för nackdelar för densamme? Hur kan man använda Darkside till något konstruktivt eller är Darkside idag en raggningsställe för personer likt Bodycontact eller andra sidor.”

Som ni alla vet, så gillar vi att vara kritiska till saker och ting som finns i vår omgivning och Darkside är inget undantag. Darkside är positivt ur många aspekter. Några exempel är möjligheten att få kontakt med människor som gillar samma sak som man själv eventuellt gillar och bilden av en levande BDSM-kultur. Men det finns en del negativa aspekter med Darkside också. Det är tillslutna nätverk som inte tillåter avvikande åsikter, människor som mår dåligt och ett ständigt bildande av normer som inte alltid har någon relevans utanför den digitala världens ettor och nollor.

Darkside är ett verklighetsförvrängningsfält som skapar en hel del konflikter, som hade varit relativt enkla att reda ut. Istället så får de oanade proportioner när dramadrevet vittrar blod i känslostormarnas hårda vind som uppstår i dokusåporna som spelas upp om och om igen i dagböckerna på Darkside.

På många sätt så lär Darkside inte skilja sig speciellt mycket från många andra nätmiljöer där man samlas i en sexuell kontext. Men det är ju inte samma sak som att vi inte bör belysa de problem och svårigheter som vi upplever.

Än en gång så vässar Åsiktsmaskinen i Sveriges största podcast om BDSM kugghjulen.

I det här avsnittet tar vi även upp följande frågeställningar:

 • Vad är Darkside?
 • Är Darkside en plats för frisinnade människor?
 • Är BDSM något som framställs som positivt på Darkside?
 • Varför blir det så polariserat när människor diskuterar BDSM på Darkside?
 • Är Darkside en plats för terapi?
 • Vad skall man göra om man läser på Darkside om någon som mår dåligt?
 • Behöver man terapi när man sysslar med BDSM?
 • Hur var Darkside förr?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension hos någon av dom.

Prenumerera


3 responses to “Darkside – Last, Lust eller Terapi? – Del 1 – RFMS026”

 1. Starkt att ni våga ta upp detta. Ett stort problem har ju varit att d.s haft monopol. Men de håller ju ni på att ändra. Go Go

  Synd att ni missa att ta upp väsentliga på d.s. Vilket ansvar har moderatorerna i huvudforumet för att föregå med gott exempel för att skapa ett gott diskusdionskilmat? Jag och många med mig har tyvärr gett upp d.s av en specifik anledning.

  Sedan finns det ju andra sätt att hitta en Domina, eftersom man inte är dömd på förhand.

  • När jag var medlem kan jag tycka att moden var för hårda, vilket kanske gör att vissa människor känner sig kvävda

  • Vi kommer att ta upp mer i del två av det här ämnet. Du har helt rätt i att moderatorerna i huvudforumet har ett stort ansvar. En anledning till att jag tror att det upplevs som att man inte tar sitt ansvar är att en hel del arbete sker i det tysta – Vilket är på gott och ont.

   Det finns community där man har sk “police reports” dvs vilken typ av incidenter man har hanterat och vad utfallet blev.

   Den typen av lösning ger en tydlighet och en känsla av att huvudmoderatorerna är närvarande.