BDSM som Självterapi – RFMS041

Röster från Mörka Sidan

 

[zoomsounds_player source=”https://traffic.libsyn.com/islandofpain/Sjalvterapi_RFMS041.mp3″ config=”skinwavewithcomments” waveformbg=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubbg_RFMS_Ver_1.png” waveformprog=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubprog_RFMS_Ver_1.png” autoplay=”off” cue=”on” enable_likes=”on” enable_views=”off”]

Går det att använda BDSM som självterapi?

BDSM och dess koppling till mental hälsa har alltid diskuterats, ofta med referenser till mental ohälsa. I Sverige fick vi bort BDSM ur diagnosmanualerna runt 2009 och sedan dess kan vi anse oss själva som ”friska”. Trots detta så finns det fortfarande lite förvirrade människor här och där som tror att BDSM-utövande eller relationer med maktförskjutning är ett uttryck för en mental obalans eller att det alltid har sin grund i trauman. Emellanåt ser vi också tafatta kopplingar mellan ”sexmissbruk” och BDSM eller hur ohälsosamt en ”avvikande sexualitet” kan vara i allmänhet.

Sällan så diskuteras det vilka positiva effekter BDSM kan ha när man redan lider av mental ohälsa och vid de tillfällen som diskussionen växer fram så dröjer det inte lång tid förrän referenserna till Hans Scheike och hans berömda smiskterapi dyker upp. Det finns ofta ett motstånd, i form av rädsla, att diskutera eller lyfta fram hur BDSM kan underlätta och skapa positivitet i samband med mental ohälsa.

Den stora frågan är om det finns positiva effekter och om varför människor är så rädda för att diskutera detta ämne?

I det här avsnittet av Röster från Mörka Sidan Sidan diskuterar Åsiktsmaskinen varför BDSM som självterapi är ett så kontroversiellt ämne. Panelens medlemmar berättar också om sina erfarenheter då BDSM faktiskt har fungerat för partners med någon form symptom i samband med mental ohälsa.

Det är helt enkelt dags att lyfta upp diskussionen om BDSM som självterapi från fördömandets och moraliserandets sunkiga dy eftersom det finns BDSM-utövare som kan vittna om att det faktiskt fungerar.

I det här avsnittet tar vi även upp:

  • Vem är Hans Scheike?
  • Varför går diskussioner om BDSM och dess positiva effekter vid mental ohälsa överstyr?
  • Varifrån kommer tanken om att BDSM kan lindra symptom vid mental ohälsa?
  • Vilka signalsubstanser har betydelse vid en session och hur hänger dessa ihop med mental ohälsa?
  • Kan man ha en BDSM-session med någon som har ett självskadebeteende?
  • Finns det bevis för att BDSM fungerar som självterapi?
  • När får Sinatra kiss på fingrarna?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera