BDSM i media och hur KIT blev “The shit” – RFMS047

Röster från Mörka Sidan

 

[zoomsounds_player source=”https://traffic.libsyn.com/islandofpain/KIT-Gate_-_RFMS047.mp3″ config=”skinwavewithcomments” waveformbg=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubbg_RFMS_Ver_1.png” waveformprog=”https://www.kinkypod.com/wp-content/plugins/dzs-zoomsounds/waves/scrubprog_RFMS_Ver_1.png” autoplay=”off” cue=”on” enable_likes=”off” enable_views=”off”]

 

BDSM i media är ofta en kontroversiell historia och “the shit hit the fan” och blev till det, vid det här laget, välkända ”KIT-Gate”. En trist historia som i grund och botten bygger på ett utnyttjande av människors välvilja att öppna upp sig och en sensationsjournalistisk hunger efter klick i en tid där varje nätannons skall spridas på bekostnad av andra människors personliga integritet. BDSM-kulturen har nämligen ofta varit medias ”Goto Freak-show” när man vill ta ut svängarna i helgens ”Feelgood-bilagor” eller när semestertider gör sig påminda i det redaktionella arbetet.

BDSM-utövare ses som tacksamma avvikelser, som godtyckliga representationer för sexuella beteenden som förortens fångar kan förfäras över, lika mycket som de fascineras. När de slår upp det senaste numret av valfri tidning som självmant tagit på sig rollen att utmana, något alla tidningar vill göra i dagläget, så finns där en ständig blottläggning av det som inte är ”normalt”.

Syftet med dessa blottläggningar är sällan att öka förståelse, istället byggs klyftor baserat på avståndstaganden och Svensson får något nytt att förhålla sig till där den egna präktigheten förstärks med ett myndigt ”Sådant där sjukt skulle jag aldrig hålla på med!”

I det här avsnittet av Röster från Mörka Sidan diskuterar Åsiktsmaskinen hur KIT blev “the shit” under några dagar och hur hela debaklet kanske har varit till KIT’s fördel och BDSM-kulturens nackdel – Eller rent utav tvärtom?

BDSM i media blev till en händelse som fick tidningar och radioprogram att reagera och diskutera. Är det okej att bli äcklad av BDSM och att man belyser BDSM-utövares breda rövar när en journalist tar upp BDSM i media genom en så kallad Gonzo?

Åsiktsmaskinen tar även upp:

  • Är BDSM-kulturen överkänslig?
  • Blir det alltid så här när journalister tar upp BDSM i media?
  • Vilka effekter kommer KIT-Gate att få?
  • Finns det någon anledning att känna sig kränkt över KITs reportage från BDSM-festen i Göteborg?
  • Var det som journalisten skrev olagligt eller diskriminering?
  • Varför var det olycklig att KIT avpublicerade det kontroversiella reportaget?
  • Varför ogillar Hex “feministhoppor”?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera